Dankzij CIC en darmspoelen is Debora onafhankelijk geworden en kan zij nieuwe uitdagingen aan

Written by Merel Zitter, 31-aug-2021

Find me on:

Sinds haar motorongeluk was het Debora’s enige wens om weer onafhankelijk te worden en door te gaan met haar projecten. Vastberaden zag zij de ingrijpende veranderingen in haar leven tegemoet en begon ze al snel met intermitterende katheterisatie en darmspoelen. Debora vertelt ons over haar ervaring en over hoe zij er in slaagde haar leven te veranderen.

Wellspect blog - Dankzij CIC en darmspoelen is Debora onafhankelijk en kan zij nieuwe uitdagingen aan

In 2016 kreeg Debora een motorongeluk, waarbij twee wervels beschadigd raakten en haar leven plotseling radicaal veranderde.

Ik werd wakker in het ziekenhuis nadat ik gereanimeerd was. Vanaf het allereerste moment heb ik niet meer gedacht aan hoe het was voor het ongeluk; het enige wat ik wilde was doorgaan zonder het vertrouwen te verliezen of gedemoraliseerd te raken. Ik had er geen moeite mee om hulp te vragen wanneer ik het nodig had, integendeel; het werd normaal, alsof het altijd zo was geweest.

Tijdens haar ziekenhuisverblijf maakte ze al nieuwe toekomstplannen:

Op een dag was er een speciale uitzending over Australië op tv, waarop ik tegen de dokter zei: ‘Daar gaat mijn eerstvolgende reis naartoe. Ik wil weer gaan reizen’.

Meteen vanaf het begin stortte Deborah zich vol overgave op haar revalidatie. Ondanks de enorme inspanning die het haar kostte, slaagde zij er elke dag in om nieuwe vooruitgang te boeken en hield ze haar uiteindelijke doel om weer onafhankelijk te worden voor ogen. Ze begon al snel met intermitterende katheterisatie en later met darmspoelen om nog onafhankelijker te worden. Debora vertelt ons haar verhaal:

Samen met de verpleegkundigen van de afdeling en product specialist Fabiola begon ik met darmspoelen, een innovatieve therapie met een elektronisch spoelsysteem.

Het was zeker niet gemakkelijk in het begin. Ik moest om de dag spoelen, maar dat bleek niet genoeg want ik kon mijn darmen niet volledig legen. Darmmanagement was lastig en ik besloot het op te geven. Mijn arts was het daar niet mee eens en legde uit dat het tijd kost om een goede darmroutine te vinden. Ook de product specialist die mij al die tijd had gesteund, met name tijdens de eerste belangrijke maanden, adviseerde mij om het nog een kans te geven. Zij vertelde me dat de darmen zich tijdens de cruciale beginfase moeten aanpassen en dat veel mensen tegen hetzelfde aanlopen in die periode. Ik besloot het opnieuw te proberen en ditmaal te luisteren naar mijn lichaam. Vanaf toen ging ik iedere dag spoelen en dat was voor mij het keerpunt!
Nu gebruik ik het Navina darmspoelsysteem iedere ochtend na mijn ontbijt en wil ik niet meer zonder. Het zorgt ervoor dat ik me gedurende de dag geen zorgen meer hoef te maken over beschamende ongelukjes.

Er is één ding dat ik aan iedereen die op het punt staat om voor het eerst te beginnen met de therapie wil meegeven: wees niet bang en geef niet op. Aan het begin lukte het mij ook niet; er kwam geen water uit, de ballon kwam er uit of er kwam geen ontlasting uit. Nu gaat alles automatisch en kan ik me geen leven zonder spoelen meer voorstellen.
Ik heb ook geprobeerd om te spoelen met het handmatige systeem, maar ik voelde me daar minder zelfverzekerd bij. Ik vertrouw op het elektronische systeem omdat het automatisch stopt als ik iets fout doe.
Een laatste belangrijke tip: wees niet bang om hulp te vragen aan de product specialisten van Wellspect. Zij staan altijd voor je klaar om hulp te bieden.

Ons rest nog de vraag aan Debora hoe het ervoor staat met haar reisplannen:

Ik ben nog niet naar Australië geweest, want in januari ging onze voorkeur uit naar de zonnige Malediven, maar het gaat zeker nog gebeuren!

Aanmelden voor de Wellspect Blog