Darmschool 1: Wat is uw onderbuikgevoel?

Written by Merel Zitter, 17-apr-2020

Find me on:

Als uw spijsvertering niet werkt, merkt u dat meestal meteen. Gehoor geven aan signalen die uw buik geeft, kan er wellicht voor zorgen om deze een beetje beter te kunnen begrijpen en behandelen. Volg onze miniserie over de buik.

wellspect-back-to-basics-with-the-gut-1
Laten wij het perspectief een beetje verbreden - het draait om het darmstelsel. De maag is slechts een tijdelijke opslagplaats - de eerste stop na de mond en slokdarm. Wanneer het voedsel het volgende deel van het spijsverteringskanaal passeert, vinden er geavanceerde chemische processen plaats die erg van invloed zijn op hoe goed (of slecht) we ons voelen.

Een kijkje in het darmstelsel 
Laten we dit orgaan eens nader bestuderen. Het darmstelsel bestaat uit de dunne darm, de blinde darm en de dikke darm. De zeer lange dunne darm is tussen de drie en zeven meter lang en ligt geplooid in ons lichaam waarin hij verschillende slagen maakt om in ons lichaam te kunnen passen. De lengte is nodig voor een zeer belangrijke taak: het scheiden van elk stukje voedsel tot kleine, fijne stukjes. Vervolgens worden schadelijke stoffen geneutraliseerd, nuttige componenten en voedingsstoffen worden opgenomen.

TarmSkolan Gut diagram .01-01Het is normaal om na een maaltijd een beetje slaperig te worden. Maak je geen zorgen: er is belangrijk werk gaande in de dunne darm!

Aangezien het doel van de blinde darm nog steeds ter discussie staat, slaan we deze over en komen we aan bij de dikke darm. Dit is waar het echte harde werk plaatsvindt. Niet veel mensen weten dit, maar de dunne darm en de dikke darm zijn tegenpolen qua uiterlijk. Terwijl de dunne darm altijd een fijne glans heeft, bestaat de dikke darm voor ene groot deel uit darmvlokken en zit het letterlijk: vol poep.

Zestien uur hard werken
De laatste stap van de voedselvertering vindt plaats in de dikke darm. Het duurt ongeveer 16 uur om belangrijke mineralen goed op te nemen. De lever zorgt verder voor de passage van deze stoffen naar het bloed. Ook onttrekt de dikke darm vocht uit het voedsel totdat deze de juiste consistentie heeft. Nadat de laatste voedingsstoffen zijn opgenomen, wordt dat wat overblijft via het rectum uitgescheiden in het toilet.

Onaangenaam resultaat
Dit was dus een kort overzicht van het spijsverteringsproces - in een ideale situatie. Maar in normale omstandigheden eten we niet altijd gezond. Een snelle hamburger, een chocoladereep of andere “fastfood” oplossingen liggen helaas op de loer. Maar in het ergste geval veroorzaakt het brandend maagzuur, zure reflux, obstipatie of braken. Onaangename resultaten van ons ongezonde eetpatroon.

Hoe kunnen we maagzuur of een verstoord maag-darmstelsel verminderen? Lees het volgende deel in onze Darmschool serie!

Download hier tips over voeding en gewicht

Auteur: Anna Westberg
Bron: “Gut” door Giulia Enders

Onderwerp: bowel dysfunction, health