De allereerste app die ik downloadde, veranderde mijn leven!

Written by Jeffrey van der Steen, 3-aug-2021

Find me on:

Het gebruik van smartphones en apps krijgt steeds meer toepassingen en vindt zijn weg ook steeds vaker naar de gezondheidszorg. Lees hieronder het verhaal van Paulene en hoe het downloaden van een app haar leven veranderde.

Paulene transanal irrigation user wedding day sat in car with flower bouquet

Ik gebruikte steeds meer laxeermiddelen…

Paulene heeft MS en last van chronische obstipatie. Na talloze onderzoeken en gebruik van laxeermiddelen werd de obstipatie van Paulene alleen maar erger. Op een gegeven moment kwam ze in aanraking met de therapie darmspoelen. Dit is een methode waarbij de darmen geleegd worden door ze eerst te vullen met water met behulp van een systeem met een ballonkatheter en zo de ontlasting te verwijderen. Maar de slechte handfunctie van Paulene bleek een obstakel om de handpomp te bedienen die ze gebruikte voor deze therapie.

Omdat ik MS heb, is mijn handfunctie verminderd. Ik laat dingen steeds uit mijn handen vallen en dan voel ik me heel onhandig. Daarnaast voelt het bij het bewegen alsof ik hele grote handen heb, terwijl dat helemaal niet zo is. Daarom paste een darmspoelsysteem met een handpomp niet goed bij me.

Julie, de verpleegkundige die Paulene behandelde, zag darmspoelen als therapie wel als oplossing voor haar, maar ze had grote moeite om een passend systeem voor Paulene te vinden. Uiteindelijk kwam ze een digitaal systeem met een elektronische pomp tegen. Met dit systeem kon Paulene haar eigen instellingen helemaal op maat opslaan. Ze had volledige controle over:

  • De hoeveelheid water die ze inbracht
  • De grootte van de katheterballon
  • De inloopsnelheid van het water
  • De duur van de spoeling

Het darmspoelen begint met een druk op de knop met volledige controle over de therapie. Het systeem heeft ingebouwde veiligheidssensoren, zodat je nooit teveel water inbrengt of de ballon te groot opblaast. En via de bijbehorende app kan je de spoelingen beoordelen en de informatie naar de zorgverlener toesturen.

Toen Paulene dit hoorde was ze nog wat terughoudend.

Ik moet toegeven dat ik wel een beetje gestrest werd toen Julie me vroeg dit systeem te proberen. Feedback geven via een app? Dat had ik nog nooit gedaan! Ik had zelfs nog nooit een app gedownload!

Maar met wat hulp van Julie begon ze met haar eerste digitale ervaringen. Het bleek een zeer succesvolle stap, ondanks dat ze helemaal niet geïnteresseerd is in computers en gadgets.

Het gebruik van de app zorgt ervoor dat ik me bewust blijf van hoe de verschillende spoelingen gaan. Ik kan ook makkelijk in contact blijven met het ziekenhuis via de app. Zo weet ik dat ze mijn vorderingen kunnen volgen en hoef ik er niet achteraan te bellen. Ze nemen dan contact op als dat nodig is en ik loop er dan niet constant mee rond, het is dan uit m’n gedachte.


Paulene Transanal irrigation user outside mobile home

Paulene en haar man houden erg van vakanties en reizen vaak met hun camper. Maar voordat ze haar darmen spoelde, was op vakantie gaan niet zo vanzelfsprekend.

Ik ging tijdens de vakantie gewoon niet meer naar het toilet, ik hield alles op en dacht dat los ik thuis wel weer op met laxeermiddelen.

Naast een zeer vervelend gevoel in de buik, kreeg Paulene last van hoofdpijn en misselijkheid tijdens de vakantie. Wat natuurlijk een grote impact had op wat een leuke ontspannen vakantie had moeten worden. Toen ze eenmaal met de therapie was begonnen, twijfelde ze soms toch nog om het spoelsysteem mee te nemen.

Ik twijfelde heel erg of het wel zou werken op zo’n klein toilet van een camper, maar het bleek makkelijker dan gedacht. Ik kon de watercontainer in het wasbakje zetten en dat ging perfect.”

Een goed passende therapie voor darmspoelen kan er voor zorgen dat je weer een sociaal leven kunt opbouwen en kunt gaan reizen en niet langer aan huis gekluisterd bent.

Vanaf het moment dat ik ging darmspoelen, voelde ik me veel zekerder zonder dat ik die constante angst heb om een ongelukje te krijgen. Het zorgt ervoor dat mijn buikpijn verlicht wordt. Het is voor mij de eerste therapie die werkt en ik blijf het heel graag gebruiken.

Wilt u meer informatie over darmspoelen? Klik dan op onderstaande link:

Lees meer over darmspoelen

Onderwerp: multipel sklerose (MS), darmspoelen, Navina Smart