Het verhaal achter de gebalanceerde coating van LoFric

Written by Merel Zitter, 3-mrt-2021

Find me on:

LoFric is in 1983 ontworpen in Zweden als de eerste hydrofiele katheter ter wereld en dat was destijds een enorme revolutie. Zelfkatheterisatie werd hiermee een reële oplossing voor mensen met blaasproblemen. Sindsdien heeft LoFric het dagelijkse leven van duizenden mensen wereldwijd verbeterd en hen geholpen om in balans te kunnen leven.

Blog 2 image UST

Het woord ‘katheter’ is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘iets wat naar beneden wordt gelaten’. Historisch bewijs toont aan dat katheters al sinds 3000 voor Christus gebruikt werden om pijn door urineretentie te verlichten. In die tijd werden er veel verschillende materialen gebruikt om als holle katheter te dienen, zoals stro, opgerolde palmbladen, holle topjes van uien en metalen zoals goud, zilver, koper, messing en lood.

Gelukkig zijn er sinds die tijd een hoop dingen veranderd aan katheteriseren, maar de basisprocedure is hetzelfde gebleven: een dun slangetje dat wordt ingebracht in de plasbuis totdat het de blaas bereikt en de urine er aan de onderkant uit kan stromen.

Ondanks dat de oude methodes pijnlijk en schadelijk geweest moeten zijn, brachten ze de nodige opluchting. Urineretentie kan snel ernstige klachten voorzaken en katheteriseren kan dan het verschil maken tussen leven en dood.

Dit is dan ook de reden dat het team achter LoFric vastberaden was om een nieuwe, betere manier van katheteriseren te vinden.

Voordat LoFric er was, waren verblijfskatheters de meest gebruikelijke oplossing voor katheterisatie. Hoewel zelfkatheterisatie wel als alternatief bestond, werd het gezien als lastig en de rommelige gels die bij oudere katheters werden gebruikt, waren veel minder effectief. Schade aan de urethra en infecties waren dan ook vaak terugkerende problemen.

Wellspect heeft een lange geschiedenis als het gaat om medische uitvindingen en nieuwe producten zijn altijd gebaseerd op de behoeften van gebruikers. Door nauw samen te werken met zowel gebruikers als zorgprofessionals, krijgen we een goed beeld van de behoeften en over de verbeterpunten van onze producten en de therapie. Het minimaliseren van de risico's op urethraal trauma, bloeding en stricturen was het belangrijkste doel bij de ontwikkeling van de eerste LoFric katheter.

Dankzij het harde werk van Jan Utas, destijds directeur R&D Urology bij Wellspect, en zijn collega Håkan Melander, R&D Scientist, werd de LoFric katheter met zijn unieke oppervlak in productie genomen.

'Wij behandelden de katheter met verschillende oplosmiddelen totdat we de juiste coating hadden', zegt Jan Utas.

Nadat de productiemachine voor de katheters in 1983 arriveerde, verhuisde het onderzoeksteam voor bijna een half jaar naar de productiefaciliteit om de productie op gang te krijgen. In augustus 1983 werd hun toewijding beloond met de lancering van de nieuwe, hydrofiele LoFric katheter.

LoFric kreeg al snel aanzien binnen de gezondheidszorg van mensen die de potentie zagen, maar het duurde nog even voordat de perfecte balans was gevonden. Naarmate het aantal gebruikers toenam, ontdekten sommigen dat de katheter, ondanks het gladde gevoel, soms moeilijk te verwijderen was.

‘We vermoedden dat dit te maken had met de osmolaliteit (de concentratie van werkzame stoffen in de coating). Daarom ontwikkelden wij een nieuwe formule die de coating isotoon maakte aan urine en dat werkte', zegt Jan Utas.

De verbeterde LoFric met de nieuwe, uitgebalanceerde coating werd nog beter ontvangen. Één van de eerste zorgverleners die met LoFric ging werken was dokter Lars Sullivan, neurochirurg, in het Sahlgrenska Hospital in Gothenburg, Zweden. Hij introduceerde LoFric bij zijn patiënten met ruggenmergletsel. Voor die tijd gebruikten zij verblijfskatheters met urineopvangzakken, die door de zorgverleners vervangen moesten worden.

'We wilden een alternatief vinden voor dit type katheter’, zegt Jan Utas. ‘Het maakt het leven met katheteriseren makkelijker wanneer iemand zelf zijn blaas kan legen en daarbij niet afhankelijk is van iemand anders’.

Sindsdien is de Urotonic™ Surface Technology het handelsmerk van LoFric. Ondanks het feit dat de unieke, uitgebalanceerde coating bijna 40 jaar lang ongeëvenaard is gebleven, heeft de ontwikkeling niet stil gestaan. Zo staat LoFric allang niet meer voor 1 katheter, maar voor een hele katheterfamilie die een oplossing biedt voor bijna alle gebruikersbehoeften.

Nog geen enkele andere katheter heeft kunnen tippen aan de uitstekende LoFric coating, maar onlangs hebben wij onszelf overtroffen. In aansluiting op Wellspects’ voortdurende werkzaamheden op het gebied van duurzaamheid, hebben wij recent het productieproces van de coating verbeterd. Door de hoeveelheid water die nodig is bij het proces te verlagen, het gebruik van chemicaliën te verminderen en over te stappen op 100% biobased oplosmiddel, zijn we er in geslaagd om de ecologische voetafdruk van het coatingsproces te halveren. Uiteraard zonder enige concessies toe doen aan de kwaliteit van het LoFric oppervlak.

Wij zijn ervan overtuigd dat door onze werkzaamheden het welzijn van onze gebruikers moet toenemen, maar dat dit niet ten koste mag gaan van onze planeet. LoFric is nu nog meer in balans met zowel lichaam als natuur.

Lees meer over LoFric katheters