Hoe dit gezin hun leven terug kreeg dankzij darmspoelen –  deel 1

Written by Merel Zitter, 27-nov-2020

Find me on:

Voor veel gezinnen zijn leuke activiteiten zoals zwemmen en (buiten)spelen heel normaal, maar voor één gezin was dit onmogelijk als zij darmspoelen niet hadden ontdekt.

1246347-Alice Tillman_Part_1_Tillman family-HC

Alice Tillman is een vrolijk meisje van 10 jaar en houdt van dansen, zwemmen en paardrijden. Ze wordt steeds onafhankelijker en zelfverzekerder. Anna en Peter, haar ouders, zijn dolblij dat ze weer dagjes weg en uitjes kunnen plannen met het gezin, want dat was voorheen wel anders. Alice is namelijk geboren met spijsverteringscomplicaties die haar darmfunctie verstoorden. Deze diagnose zorgde ervoor dat haar ouders haar darmen moesten legen met een klysma.

1246348-Alice Tillman_Part_1_ Sitting Alice-HC
Dit is Alice nu. Alice is een gebruiker van Navina™.

‘Als ik eraan terugdenk, heb ik geen idee hoe we het overleefd hebben. Het was verschrikkelijk’

Anna, de moeder van Alice, huivert bij de gedachte aan deze periode. Alice is geboren met een spijsverteringsaandoening waardoor zij een stoma nodig had - een kunstmatige opening in de buik voor het afvoeren van ontlasting. Pas toen ze naar Zweden kwam, kon ze met haar ouders experts bezoeken om haar te helpen. Zelfs toen kwam uit het eerste contact met zorgverleners naar voren dat een klysma de enige beschikbare oplossing zou zijn om haar incontinentieprobleem te behandelen.

Bij Alice veroorzaakte het klysma golven van pijn, gevolgd door maagkrampen. De middagen en avonden waren verschrikkelijk voor Alice en we waren zoveel mogelijk thuis.

Alice is twee keer flauwgevallen vanwege de klysma's en de bijwerkingen ervan en ze was altijd bang voor de handeling, waardoor ze elke keer van streek was.

Deze oneindige cyclus zorgde voor uitputting en verstoring binnen het gezin, waardoor alle andere niet-essentiële activiteiten uitbleven. Het hield het gezin in zijn ban en zorgde ervoor dat ze niet konden genieten van de leuke dingen die de meeste gezinnen doen. Dit werd verergerd door de frustratie die ontstond doordat zij hun kind zagen lijden.

1246349-Alice Tillman_Part_1_Alice as infant with stoma-HC

Ook de zorgverlening was een bron van frustratie. Zo werd er onder andere een kalmerend middel aangeboden om de pijn en onrust die het klysma veroorzaakte tegen te gaan. De ouders van Alice zaten echter niet te wachten op middelen om de symptomen te bestrijden en wilden dat er een eind kwam aan de pijn die Alice moest doorstaan.

Ze namen het heft in eigen handen en onderzochten zelf grondig alle mogelijke alternatieven. Anna is verpleegkundige en begon steeds meer te lezen over darmspoelen, een effectieve, medicijnvrije therapie waarbij de darm wordt geleegd door er water in te laten lopen.

Aanvankelijk stuitten zij op weerstand van de lokale gezondheidsinstellingen, aangezien darmspoelen geen algemeen bekende therapie was. Ze hielden echter voet bij stuk, drongen aan op deze therapie en toen zij er eenmaal mee gestart waren was er vrijwel onmiddellijk verbetering.

In deel 2 ontdekken we hoe darmspoelen het leven van Alice en haar familie verbeterde.

73083-NL-1801 Navina for children parental guide_LR

Wij hebben informatie verzameld van zorgverleners, wetenschappelijke experts, ouders en gebruikers. Wij hopen uw kennis en motivatie te vergroten om samen met uw kind met darmspoelen te beginnen.

Download 'Gids voor ouders: uw kind en darmspoelen'

De familie van Alice heeft een vergoeding ontvangen van Wellspect voor het delen van hun verhaal.

 

Onderwerp: darmdisfunctie, darmmanagement, Interactie tussen blaas en darm, Kinderen en darmspoelen