Mijn eerste keer: darmspoelen

Written by Merel Zitter, 18-jun-2020

Find me on:

Wellicht heeft u mijn eerste ervaring met katheteriseren al gelezen? Na succesvol te zijn met zelfkatheterisatie, ging ik vervolgens aan de slag met darmspoelen. Hieronder vertel ik u over mijn eerste ervaringen.

1245964-Regina Fernandez portrait with flowers World MS Day-HC

Een neurogene aandoening als MS kan invloed hebben op zowel de blaas als de darmen. Darmspoelen is een therapie voor het legen van de darmen bij verminderde darmfunctie.

Ik kreeg een elektronisch darmspoelsysteem. Vervolgens ging ik aan de slag! De procedure werd gelukkig vooraf door mijn zorgverlener gedemonstreerd en ik had thuis de gebruiksaanwijzing bij de hand. Maar verder moest ik het alleen doen. Toch wel spannend.

Thuis bereidde ik me voor zoals me was uitgelegd en maakte vervolgens het in te brengen water op de juiste temperatuur, wat nog best een uitdaging bleek. Om er zeker van te zijn dat het water de juiste temperatuur had, besloot ik die te meten met de koortsthermometer. De temperatuur ging op en neer, soms te warm en soms te koud, maar uiteindelijk was het goed. Ik zette het water naast het toilet neer en ging zitten. Daarna bond ik het systeem om mijn been vast met de knieband en zette het darmspoelsysteem aan.

Tot nu toe ging alles goed. Maar nu kwam het spannendste gedeelte: het inbrengen van de katheter. Ik pakte de katheter, leunde naar voren en bracht de katheter in via het rectum. Daarna heb ik de ballon opgeblazen…Het is van belang om er op te letten dat het uiteinde van de katheter altijd gelijk ligt met de anus, want alleen dan kan de katheter goed ingebracht worden. Tot slot bracht ik het water in.

Als u eenmaal de optimale instellingen hebt gevonden, dan kunnen die worden opgeslagen zodat bij elke spoelbeurt gemakkelijk dezelfde instellingen gebruikt kunnen worden. Dit is het handige van een slim, elektronisch systeem. Met een druk op de knop gebruikt het systeem automatisch de juiste ballongrootte, hoeveelheid water en waterstroomsnelheid. Toen al het water was geabsorbeerd, heb ik de ballon leeg laten lopen, de katheter eruit getrokken en vervolgens terug in de huls gestopt en gewacht op wat er daarna zou gebeuren.

Maar mijn darmen werkten niet mee. De verpleegkundige had me al verteld dat het de darmen de nodige tijd zou kosten om aan het spoelen te wennen en daarom ga je in het begin elke dag naar het toilet. Ik dacht meteen dat ik iets verkeerd had gedaan maar daar lag het niet aan. De darmen hebben gewoon tijd nodig om te wennen aan de therapie en het ritme.

De eerstvolgende keer werkte het wel en kwam mijn stoelgang op gang!

Mijn advies aan iedereen die op het punt staat om te beginnen met darmspoelen, is om ontspannen te blijven en niet in de stress te raken. Ieder mens is anders en elk lichaam werkt anders. Ook ons onderbewustzijn heeft invloed op onze darmen. Verlies de motivatie niet meteen als het niet gelijk gaat zoals u had gewild en durf te experimenteren met de instellingen, zoals de waterstroomsnelheid of de hoeveelheid water. U kunt uw voortgang maar ook uw tegenslagen prima volgen in de app. Het is het waard!

Sinds ik ben begonnen met spoelen, ben ik de therapie steeds meer gaan waarderen, ook al gaat het niet altijd zoals ik het wil. Het heeft me veel verbeteringen opgeleverd: ik voel me niet meer zo gespannen en gestrest en mijn humeur is aanzienlijk verbeterd. Ik zou geen andere methode willen gebruiken om mijn darmen te legen en ik ben zo blij dat de dagen van ellende achter de rug zijn. Ik ben trots dat ik nu weer de baas over mijn eigen buik ben!

Lees meer over de interactie tussen blaas en darm

De eerste keer intermitterend katheteriseren

Deze tekst is afkomstig van de Duitse blog - https://blog.wellspect.de/mein-erstes-date-mit-navina

Onderwerp: darmspoelen, darmdisfunctie, Neurogene blaas, Multiple Sclerose, Neurogene darmen