Mijn eerste keer: intermitterende katheterisatie

Written by Merel Zitter, 17-jun-2020

Find me on:

Herrinnert u zich uw eerste keer? Toen u voor het eerst een katheter vast had om uw blaas te legen? Ik herinner het me als de dag van gisteren.


1245960-Regina Fernandez on wheelchair blog post World MS Day-HC (1)

Ik durfde het mijn arts niet te vertellen toen ik plotseling niet meer normaal kon plassen. Mijn schaamte was zo immens. Ik begon minder te drinken zodat ik niet zo vaak naar het toilet hoefde, maar het plassen werd steeds moeilijker. Ik probeerde allerlei trucs om mijn lichaam maar te dwingen om te plassen. In het begin werkte het, maar daarna ging het van kwaad tot erger, tot het op een gegeven moment helemaal niet meer ging.

Hierdoor bleef er steeds meer urine in mijn blaas achter. En zoals u wellicht weet, vormt achterblijvende urine in de blaas een gevaar voor de gezondheid. Het veroorzaakt blaasontstekingen waarvoor je ook een behandeltraject in moet. De achterblijvende hoeveelheid urine veroorzaakte uiteindelijk een nierkoliek (blokkade in de urineleider) en gaf ontzettend veel pijn.

Uiteindelijk zat er niets anders op; ik moest mijn problemen onder ogen komen en er over gaan praten met een zorgprofessional. Ik nam contact op met het ziekenhuis en na diverse onderzoeken vertelde de dokter me dat ik eerst een verblijfskatheter, een katheter die permanent aan het lichaam vast zit, zou krijgen en daarna moest leren zelfkatheteriseren.

De gedachte aan de behandeling riep allerlei vragen bij mij op; moet ik dit zelf gaan doen?

Maar hoe dan?

Ik verliet het ziekenhuis met een heleboel vragen. Mijn blaasdisfunctie werd geassocieerd met mijn MS-aanvallen. Veel neurogene aandoeningen, waaronder MS, kunnen de blaasfunctie beïnvloeden.

Een maand later, toen de aanvallen waren verdwenen, stelde mijn uroloog voor om over te gaan op intermitterende katheterisatie. Een zorgverlener kwam mij thuis alles rustig en duidelijk uitleggen, zodat ik me echt zelfverzekerd en op mijn gemak voelde. Toen ik eenmaal naar het toilet moest, was ik zenuwachtig maar blij dat ik niet alleen was.

Eerst waste ik mijn handen grondig om besmetting van de katheter te voorkomen. Daarna ging ik op het toilet zitten en werd de verblijfskatheter verwijderd. Een ontzettend spannend moment voor mij, mijn hart bonkte in mijn keel. De zorgverlener legde me alles rustig uit en toen was het mijn beurt. Ik bereidde mijn eerste katheter voor, plakte de verpakking met behulp van de plakstrip op de muur, zodat ik de katheter er hygiënisch uit kon halen via de handgreep aan het uiteinde van de katheter. Tot zover ging alles volgens plan!

Vervolgens ging ik rechtop zitten en zette ik de spiegel zo neer dat ik de plasbuis beter kon zien, maar het lukte niet om de juiste ingang te vinden. De eerste keer niet en ook niet de tweede keer. Ik werd steeds nerveuzer, maar de verpleegster bleef gelukkig kalm en gaf me aanwijzingen - zoals de positie van mijn hand of de verschillende posities van het bekken. Ik kon het bijna niet geloven, maar uiteindelijk bood zij me een kleine zaklamp aan! Ik vroeg verbaasd wat ik ermee moest doen. Ze glimlachte en zei dat ik moest gaan liggen en het licht moest gebruiken om de plasbuis nog beter te kunnen zien.

Dankzij al deze instructies vond ik eindelijk mijn plasbuis en lukte het me om de katheter in te brengen. Ik hoorde de urine in de toiletpot stromen en was super trots dat ik helemaal zelf mijn blaas geleegd had! Ik wist dat ik vanaf nu op deze manier mijn blaas moest gaan legen en dat het veel makkelijker was dan ik me had voorgesteld. Ik hield contact met de verpleegkundige en kon altijd bij haar terecht met vragen of problemen.
Na elk toiletbezoek verbeterde mijn techniek en nu kan ik het met mijn ogen dicht. Deze manier van naar het toilet gaan is gelukkig nu de normaalste zaak van de wereld voor mij.

Ik zal mijn eerste keer intermitterend katheteriseren nooit vergeten omdat het mij de vrijheid gegeven heeft om te reizen en te doen wat ik leuk vind, maar bovenal om weer genoeg te kunnen drinken zonder bang te zijn dat ik niet kan plassen.

Lees meer over de interactie tussen blaas en darm

De eerste keer darmspoelen

Deze tekst is afkomstig van de Duitse blog - https://blog.wellspect.de/mein-erstes-mal

Onderwerp: Neurogene blaas, Intermitterende katheterisatie, Interactie tussen blaas en darm, Multiple Sclerose