Niet alle katheters zijn hetzelfde

Written by Merel Zitter, 17-feb-2021

Find me on:

Hoe kan een katheter zorgen voor meer balans in uw leven?

1246581-LoFric Not all catheters are the same blog image-HC

Niemand kiest voor zelfkatheteriseren als dat niet nodig is, maar als je de blaas niet op de ‘normale manier’ kunt legen, dan is het gebruiken van een katheter wellicht het beste alternatief. Katheteriseren vergt over het algemeen weinig oefening waardoor het al snel een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven wordt.

Er is echter een ruim aanbod van katheters om uit te kiezen. Hoe weet u dan welke u moet gebruiken? En maakt het iets uit? Het antwoord is: ja! Er kunnen behoorlijk grote verschillen bestaan in zowel kwaliteit als prestaties. Het belangrijkste is dat een katheter veilig is in gebruik, maar het legen van de blaas moet natuurlijk ook zo makkelijk en comfortabel mogelijk verlopen.

Hier volgen een aantal belangrijk punten om bij stil te staan en te bespreken met uw arts of verpleegkundige, voordat er een katheter gekozen wordt.

Wat is mijn maat?

Het is belangrijk dat een katheter de juiste dikte en lengte heeft voor uw lichaam. Als een katheter te kort is, dan zal de blaas niet volledig geleegd worden, en als een katheter te lang is dan kan deze minder makkelijk in gebruik zijn. Ook de dikte van de katheter is van belang. Dit wordt ook wel de charrièremaat (CH) genoemd. Het beïnvloedt hoe goed de katheter in uw plasbuis past en hoe snel uw blaas geleegd wordt.

Is de katheter gebruiksvriendelijk?

De verpakking van een katheter is bepalend voor hoe gemakkelijk het is om de procedure aan te leren, de katheter te hanteren en de katheterisatieprocedure uit te voeren. Het doel is om zoveel mogelijk gebruikers zelfstandig te laten katheteriseren. Zorg er dus voor dat uw katheter een verpakking heeft die eenvoudig te openen is, dat de katheter een stevige grip heeft en gemakkelijk te bedienen is zonder de katheterslang aan te raken (voor minimale bacteriële besmetting).

Hoe glad is het katheteroppervlak?

Zorg ervoor dat uw katheter een hydrofiele coating heeft, bij voorkeur één waardoor het katheteroppervlak in balans blijft met uw lichaam. Een hydrofiele coating zorgt ervoor dat het katheteroppervlak glad wordt en gemakkelijk in de urethra kan worden ingebracht, als er water wordt toegevoegd. Het uitgebalanceerde oppervlak zorgt ervoor dat de katheter niet uitdroogt, maar glad en veilig blijft zowel tijdens het inbrengen als het verwijderen. Het minimaliseert de risico's op urethraal trauma en pijnlijke urineweginfecties.

Past het bij mijn dagelijks leven?

Als u vier of vijf keer per dag moet katheteriseren dan wilt u niet alleen een katheter die makkelijk in gebruik is, maar ook een verpakking die past bij uw dagelijkse routines. Is het discreet genoeg om op te vouwen en in uw broekzak te bewaren? Of past het in uw handtas? Kunt u het zelfstandig hanteren en is het eenvoudig weg te gooien?

Wat is de impact op het milieu?

Gezondheid staat altijd voorop, maar dit hoeft niet ten kosten te gaan van het milieu. Momenteel is POBE (Polyolefin Based Elastomer) het best beschikbare kathetermateriaal zonder PVC of weekmakers. Het combineert zeer goede fysieke eigenschappen met uitzonderlijk goede milieuprestaties.

Is het veilig te gebruiken?

Tot slot en zeker niet onbelangrijk; vraag naar klinisch bewijs waaruit blijkt dat de katheter die u dagelijks zult gaan gebruiken veilig is op de lange termijn. Een katheter moet problemen juist oplossen en geen problemen creëren. Als u het risico op complicaties weet te minimaliseren dan kunt u, ondanks het feit dat katheteriseren uw gezondheid en uw leven beïnvloedt, toch een gebalanceerd leven leiden.

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten katheters die er beschikbaar zijn? Bekijk onze webpagina:

Een korte uitleg over verschillende soorten katheters

Onderwerp: katheterisatie, blaasmanagement, Kwaliteit van leven, urine-incontinentie