Als je altijd aan een toilet moet denken

Written by Merel Zitter, 19-nov-2020

Find me on:

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is WASH (water, sanitaire voorzieningen en hygiëne) cruciaal voor de menselijke gezondheid. Jaarlijks sterven er nog altijd bijna een miljoen mensen als gevolg van gebrek aan water, slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne. Meer dan de helft hiervan is het gevolg van diarree door slechte sanitaire voorzieningen.

1246551-World Toilet Day Blog-HC

Met de oprichting van de VN Wereld Toilet Dag en de inhuldiging van de Wereld Toilet Top in 2001 werd er aandacht gevestigd op het belang van sanitaire voorzieningen in de wereld. Een schoon en veilig toilet zou de individuele hygiëne en gezondheid garanderen volgens de World Toilet Organization, maar volgens UNICEF heeft vandaag de dag 60 procent van de wereldbevolking nog geen toegang tot een goed toilet. Dat is meer dan de helft van de wereldbevolking!

Het toilet staat letterlijk centraal in ons werk

Binnen Wellspect hebben wij twee UN Global Goals geïdentificeerd als de belangrijkste doelen voor onze voortgang:
-
UN Global Goal 6: Schoon water en sanitaire voorzieningen;
-
UN Global Goal 10: Minder ongelijkheid.
Om dit te onderstrepen hebben wij in het midden van de marketingcommunicatieafdeling van ons hoofdkantoor een toiletpot geplaatst, die symbool staat voor onze gebruikers waarbij het toilet dagelijks centraal staat in hun leven en zorgen.

World Toilet Day HQ

Het herinnert ons eraan dat wat voor sommigen heel makkelijk toegankelijk is, voor anderen een grote uitdaging kan zijn. Hoewel een toiletbezoek voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld is, kan het lastig zijn voor mensen met een fysieke beperking of voor mensen zonder toegang tot een toilet.

De situatie van gebruikers begrijpen

Het ontwikkelingsproces van LoFric Elle is van begin tot eind uitgevoerd in samenwerking met meer dan 100 gebruikers en zorgprofessionals voor de evaluatie van functionaliteit en ontwerp. We hebben letterlijk veel tijd doorgebracht op de toiletpot terwijl we spraken over onderwerpen als zitposities, gebruik en toegankelijkheid.

We namen het toilet mee naar de directiekamer toen het LoFric Elle-project werd gepresenteerd aan het Wellspect-management. Ook wordt het vaak gebruikt bij productdemonstraties op beurzen en congressen. Het staat centraal in wat we doen, zo simpel is het.

Susanne Lindholm, Global Product Manager, Wellspect

De meeste deelnemers aan het ontwikkelingsproject waren vrouwen, omdat het vanzelfsprekend gemakkelijker is om de situatie van een vrouwelijke gebruiker te begrijpen als je zelf een vrouw bent. Bij Wellspect verplaatsen wij ons in onze gebruikers en bekijken wij situaties door hun (toilet)bril. We doen er alles aan om een toiletbezoek voor iedereen gemakkelijk te maken!

Wil je meer weten?
https://www.unicef.org/stories/7-fast-facts-about-toilets

Onderwerp: darmspoelen, Neurogene blaas, Intermitterende katheterisatie, Interactie tussen blaas en darm, Neurogene darmen, Waardigheid