Handbiken geeft in een wereld van beperkingen een enorme vrijheid.

Written by Jeffrey van der Steen, 15-dec-2021

Find me on:

Het leven van Mischa Hielkema nam een onverwachte wending toen hij op zijn 20ste een ernstig motorcross ongeluk kreeg, waarbij hij een dwarslaesie opliep en in een rolstoel terecht kwam. Zijn passie voor motorcross verruilde hij voor handbiken, maar hij is altijd zeer actief en sportief gebleven.

Mischa blog-6

Na een intensieve revalidatie heeft Mischa het sporten binnen een jaar na zijn ongeluk weer opgepakt. Hij begon met wheelen, ook wel wheelchair racing genoemd, waarbij hij na enkele jaren trainen het Nederlands kampioenschap op de halve marathon behaalde.

In 2007 kwam het handbiken in beeld, waarvoor hij al snel een passie ontwikkelde en mooie resultaten behaalde. In 2021 vertegenwoordigde hij Team Nederland op het WK paracycling in Portugal. Mischa is Nederlands Kampioen handbiken MH3 en ambassadeur van Wellspect Benelux (de HandBikeBattle en Rijndamracers). Handbiken is zijn passie en hieronder deelt hij graag wat deze sport voor hem betekent.

Presteren en doelen stellen
Naast mijn werk besteed ik heel veel tijd aan mijn handbike. Hoewel mijn werk me voldoening geeft om iets bij te dragen in maatschappelijke zin, geeft het me ook de nodige stress.

Presteren en meer opleveren dan je kost, is een dagelijkse uitdaging die je iedere dag opnieuw aangaat. Om dat los te kunnen laten en er van weg te komen, pak ik mijn handbike, rij ik de polder in en geniet ik van alles om me heen.

De snelheid en adrenaline van de races geven mij op dit moment nog de meeste voldoening. De drive om veel en intensief te trainen kan ik opbrengen door sportieve doelen te stellen. Het doel om zo goed mogelijk op een wereldbekerwedstrijd of WK te verschijnen, heeft voor mij de drive om daar iedere dag aan te werken vergroot. Dezelfde drive houdt me daarnaast ook fit en gezond en dat is een mooie bijkomstigheid.

Mischa blog-2

In de afgelopen jaren heb ik meerdere complicaties gehad waarvan een aantal heftige met ziekenhuis opnames als gevolg.

Er werd me vaak verteld dat als ik niet zo fit was geweest, ik niet zo snel zou herstellen. Ook daarom is het fijn om te handbiken. Fit en gezond blijven willen we uiteindelijk allemaal!

Ups en downs
Als ik terugkijk op het handbikeseizoen 2021 dan ging dat, zoals zo vaak in de sport, met ups en downs. De eerste editie van de ronde van Vlaanderen voor paracycling heb ik dit jaar gewonnen. Dat was tevens de eerste wedstrijd van het seizoen waarmee ik direct op de eerste plaats van de World Ranking stond. Een bliksemstart van het seizoen! Daarna reed ik een steady wereldbekerwedstrijd in Oostende België, met twee top tien noteringen.

Het WK in Portugal in juni dit jaar, daar moest het allemaal gebeuren. De kans om me nog te plaatsen voor de paralympische spelen van Tokyo.

Juist op het WK ben ik uit vorm en rijd ik in de middenmoot ver onder mijn kunnen. Dit keer geen excuses, het was gewoon niet goed genoeg. Ik heb zelf verkeerde keuzes gemaakt en niet gepiekt op het juiste moment. De weken daarna viel ik in een diep zwart gat. Ik had geen zin in handbiken vanwege de enorme teleurstelling op het WK.

Mischa blog-5

Wellspect Amstel Gold Race Handbike Xperience
Gelukkig vind ik de sport te mooi om los te laten waardoor ik het handbiken toch vrij snel weer oppakte. Daarnaast stonden er nog mooie evenementen op het programma voor het najaar die ik niet wilde missen, zoals de Wellspect Amstel Gold Race Handbike Xperience.

Wat ooit begon als een idee heb ik samen met Wellspect uit laten groeien tot een geweldig mooie handbike klassieker.

 

Dit jaar was de derde editie en dankzij mooi weer, leuke deelnemers en de passie van het Wellspect-team is het weer een onvergetelijke dag geworden. Ik heb veel lachende gezichten gezien en mooie reacties achteraf gekregen. Daar doe ik het voor!

Hopelijk volgen er nog vele edities want een unieke handbiketocht als deze, volledig verzorgd en over delen van het parcours van de klassieker Amstel Gold, kan natuurlijk niet ontbreken op de handbikekalender. In 2022 ga ik er weer volledig voor om het beste uit mezelf te halen tijdens nationale en internationale races. Wat is jouw doel en wat betekent (para)sporten voor jou?

Mischa blog-4

Wil je jouw ervaring delen over de Amstel Gold Handbike Xperience 2021 of heb je een mooie motivatie waarom sporten belangrijk is, laat het ons dan weten. Je kunt hier contact met ons opnemen.

(Para)sport draait niet alleen om winnen, maar vooral om het delen van een geweldig mooie hobby die heel veel te bieden heeft.

Lees meer over Mischa:

Webpagina Mischa

Facebook pagina Mischa

*Mischa gebruikt hulpmiddelen van Wellspect.

Onderwerp: handbiken, sport en vrije tijd, parasport, Welzijn, dwarslaesie