Het belang van een goede toilethouding tijdens het plassen

Written by Jeffrey van der Steen, 15-okt-2020

Find me on:

Naar het toilet gaan is voor de meeste mensen een gewoonte waar nauwelijks bij stil wordt gestaan. Ook de houding die we op het toilet aannemen is vaak een automatisme. Maar een verkeerde houding kan tot complicaties leiden. In dit blog gaan we in op het belang van een goede toilethouding en geven we een aantal tips.

fbd-sarah-3

Ons lichaam geeft vanzelf een signaal wanneer we naar het toilet moeten: we voelen aandrang. Deze aandrang wordt sterker naarmate onze blaas voller wordt. Het is een zeer effectieve manier van het lichaam om aan te geven dat er actie moet worden ondernomen.

Waar het lichaam geen invloed op heeft, is de houding die we op het toilet aannemen. Soms zitten we scheef of zelfs op het puntje van de bril. Een goede houding is van belang om makkelijk en goed uit te kunnen plassen. Ook nemen we niet altijd de tijd om rustig naar het toilet te gaan. Maar als we te gehaast naar het toilet gaan, kan het zijn dat de blaas niet volledig wordt geleegd.

In beide gevallen kan er urine in de blaas achterblijven (een residu) en dat kan leiden tot een complicatie zoals een urineweginfectie. Hieronder staan een aantal tips voor een goede toilethouding.

Wat is een goede toilethouding?

Ten eerste is het belangrijk om te zorgen dat de (bekkenbodem)spieren zich kunnen ontspannen1-3. Ga daarom goed op de toiletbril zitten met uw voeten plat op de grond. U kunt het beste een krukje of bankje gebruiken voor uw voeten als u niet goed bij de grond kunt komen. Op deze manier kan de urine makkelijker stromen.

Om te zorgen dat uw spieren zich blijven ontspannen, kunt u beter niet persen tijdens het plassen. Dit kan zorgen voor meer spierspanning en kan het plassen zelfs tegenwerken.4

Ten derde is het belangrijk om de tijd te nemen. Geef de blaas de kans om zichzelf te legen zodat er geen groot residu in achterblijft. Zo hoeft u minder vaak naar het toilet.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een normale (rechte) zithouding een beter resultaat geeft dan voorover leunen of boven het toilet zweven4. Dit laatste gebeurt vaak bij openbare toiletten, omdat veel vrouwen liever niet op een “vreemde” toiletbril gaan zitten in verband met de hygiëne.5,6

1245881-Blog Post Banner Red Dot Award 2020-U (1)

Toilethouding en katheteriseren

Wanneer u katheters gebruikt om te kunnen plassen, kan het aannemen van een goede zithouding soms lastig zijn. U wilt dan zowel op uw houding als op de katheter letten. Dat is een van de redenen dat Wellspect de LoFric Elle katheter ontwikkeld heeft. Door het L-vormige handvat is het makkelijker om de juiste positie aan te nemen en toch een goede controle over de katheter te hebben.

De LoFric Elle katheter kan op verschillende manieren worden vastgehouden. Zo is er altijd een positie die bij u past. Voor maximale controle, bevestigt u het L-vormige handvat. Zo hoeft u met uw hand niet zo diep in de toiletpot te reiken, een stuk hygiënischer!

Klik op de video voor een gebruiksinstructie van LoFric Elle:

 

Lees meer over LoFric Elle

Referenties

  1. Devreese, A. (2000). Do posture and straining infuence urinary flow parameters in normal women? Neurourol Urodyn, 3-8.
  2. Rane, A. (2000). Does leaning forward improve micturition? J Obstet Gynaecol, 628-629.
  3. Wennergren, H. (1991). The importance of leg support for relaxation of the pelvic floor muscles, A surface electromyograph in study in healthy girls. Scand J Urol Nephrol, 205-213.
  4. Yang, K.-N. (2010). Female voiding postures and their effects on micturition. Int Urogynecol Journal, 1371-1376.
  5. Moore, K. (1991). Crouching over the toilet seat: prevalence among British gynaecological outpatients and its effect upon micturition. Br J Obstet Gynaecol, 569-572.
  6. Cai, D. (1998). An ergonomic approach to public squatting-type toilet design. Appl Ergon, 147-153

Onderwerp: Lofric Elle, katheterisatie, zelfkatherisatie, blaasmanagement, toilethouding, lifestyle, blaas, CIC