Movember - aandacht voor prostaatkanker

Written by Merel Zitter, 3-nov-2020

Find me on:

Movember is een liefdadigheidsinstelling die wereldwijd aandacht vraagt voor de gezondheid van mannen. Prostaatkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Elk jaar wordt bij 1,3 miljoen mannen prostaatkanker vastgesteld. Movember streeft naar een wereld waarin er geen mannen meer sterven aan prostaatkanker. Dit zijn hun 5 beste tips voor de gezondheid van mannen.

movember-hs

De gezondheid van mannen

Movember is een wereldwijde liefdadigheidsinstelling die zich bezighoudt met een aantal van de grootste gezondheidsproblemen waar mannen mee te maken kunnen krijgen: prostaatkanker, zaadbalkanker, geestelijke gezondheid en zelfmoordpreventie.

‘Wereldwijd sterven mannen gemiddeld zes jaar eerder dan vrouwen door oorzaken die grotendeels te voorkomen zijn. Dit betekent dat dit niet zo hoeft te zijn: we kunnen allemaal actie ondernemen om gezonder, gelukkiger en langer te leven'.

5 dingen die mannen kunnen doen om gezonder te leven:
1. Breng tijd door met mensen die u een goed gevoel geven.

Blijf in contact. Uw vrienden zijn belangrijk en tijd met ze doorbrengen is goed voor u. Praat regelmatig bij, ga langs en maak tijd vrij.

2. Praat (meer).

U hoeft geen expert te zijn en u bent misschien ook niet de enige oplossing, maar er simpelweg voor iemand zijn, een luisterend oor bieden en tijd vrij maken kan levensreddend zijn.

3. Ken de feiten.

Spreek op 50-jarige leeftijd met uw huisarts over prostaatkanker en of het voor u gepast is om een PSA-test te ondergaan. U zou dit gesprek al op 45-jarige leeftijd moeten voeren indien u van Afrikaanse of Caribische afkomst bent of als u een vader of broer met prostaatkanker heeft. Ken de feiten, ken uw risico’s, bespreek het met uw huisarts.

Lees meer over prostaatkanker
4. Ken uw testikels.

Ontdek wat normaal is voor uw testikels. Controleer ze regelmatig en ga naar de dokter als er iets niet goed voelt.

Lees meer over zaadbalkanker
5. Beweeg (meer).

Beweeg meer gedurende de dag. Doe vaker iets waarvan u een goed gevoel krijgt.

    • Ga wandelen tijdens een ontmoeting of vergadering.
    • Parkeer de auto iets verder weg van uw eindbestemming.
    • Stap 1 of 2 haltes eerder uit als u met het openbaar vervoer reist.
    • Neem de lift in plaats van de trap.
    • Ga met de fiets naar uw werk in plaats van met de auto.

Meer informatie over Movember en over hoe u kunt bijdragen en kunt deelnemen vindt u op: https://ex.movember.com/about/foundation. 

Onderwerp: Lower Urinary Tract Symptoms (LUTS), Gezondheid van mannen, Benigne prostaathyperplasie (BPH)