Op zoek naar nieuwe wegen in Coronatijd.

Written by Jeffrey van der Steen, 28-apr-2020

Find me on:

Een gesprek met tophandbiker Mischa Hielkema en het effect wat de Coronacrisis heeft op zijn dagelijks leven.

Blog-Mischa16x9

Een tijd die van iedereen aanpassingsvermogen, begrip en discipline vraagt. De Coronacrisis haalt ons op zijn minst uit onze comfortzone, aldus Mischa.

Als ik naar mezelf kijk geeft sport me op dit moment de afleiding die ik nodig heb en het houdt me zowel fysiek als mentaal fit en gezond. Uiteraard volg ik hierbij de RIVM maatregelen op: ik handbike alleen of samen met mijn vriendin Annika, waarmee ik samenwoon.

Op 7 maart vertrok ik naar Mallorca, Spanje, voor twee weken trainingsstage als voorbereiding op het handbikeseizoen 2020. Geplande hoogtepunten dit jaar waren het WK in juni met daar de kans op kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokyo!

Dat liep allemaal anders… Na een week onbezorgd trainen en nauwelijks nieuws over het Coronavirus ging Spanje op zondag 15 maart in een volledige lockdown. Daar zat ik dan opgesloten, samen met mijn trainingsmaatje, in het hotel op Mallorca, Spanje.

1fbe9894-d1f6-4ab6-a062-ca841a9371ae

We hebben de reisorganisatie niet afgewacht en zelf direct initiatief genomen: We hebben de eerst mogelijke vlucht terug naar Nederland genomen. Achteraf ben ik daar blij om en waren wij twee dagen later alweer thuis. Toen omschakelen, overladen met nieuws over het Coronavirus en weer aan het werk maar dan vanuit huis. Maar hoe omgaan met de trainingen in deze intelligente lockdown?

Nu een aantal weken verder ben ik gewend aan het thuiswerken. Ook de handbike trainingen heb ik direct opgepakt op de rollerbank thuis en buiten train ik alleen of samen met mijn vriendin. Verder beperk ik mijn sociale contacten volledig en heb ik telefonisch of digitaal contact met werk, vrienden en familie.

Ondanks dat de concrete sportieve doelen voorlopig zijn weggevallen merk ik dat sport, in mijn geval het handbiken, me enorm veel plezier en voldoening geeft. Ik vind het heerlijk om na mijn werk vanuit huis de buitenlucht in te gaan. Meer dan ooit geniet ik van de vrijheid om met mijn handbike op pad te gaan en alle sores even te vergeten.

NL | Blog Mischa | closeup

Ook nu, of misschien wel juist nu, heb ik plezier in het handbiken, het maakt mijn hoofd vrij, geeft me voldoening en houdt me daarnaast fit en gezond. Een mooiere afleiding kan ik me nu niet wensen!

Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst waarbij hopelijk relatief snel een oplossing wordt gevonden. Voor nu pas ik me aan en werk ik thuis, handbike ik alleen of met mijn partner en zoek ik nieuwe uitdagingen, zoals virtuele ritten via Apps op een smarttrainer. Hierbij blijf ik op zoek naar nieuwe wegen en mogelijkheden.

Hopelijk vinden ook jullie je weg in deze tijd en wens ik je vooral veel gezondheid en kracht toe, houd vol!

U kunt Mischa Hielkema volgen op onderstaande kanalen:

Onderwerp: COVID19, Mischa Hielkema, handbiken