Waarom LoFric Elle een echt verschil maakt – een innovatie met focus op duurzaamheid

Written by Merel Zitter, 5-mrt-2021

Find me on:

In 2019 heeft Wellspect een nieuwe urinekatheter voor vrouwen geïntroduceerd, genaamd LoFric Elle. Wat maakt LoFric Elle uniek en waarom maakt deze katheter een echt verschil? Allereerst omdat het ontwikkeld is door vrouwen voor vrouwen en omdat er bij elke stap in het ontwikkelingsproces rekening is gehouden met de duurzaamheid ervan. Sara Tronarp, project manager, en Susanne Lindholm, global product manager, gaan hier in deze blog dieper op in.

1246580 Blog 3 image Elle Sustainability

LoFric Elle is de eerste intermitterende katheter ter wereld met een L-vormig handvat. Het combineert functie met design om aan de behoeften van onze gebruikers te voldoen. LoFric Elle is ontworpen om een ​​nieuwe ergonomische manier van zelfkatheterisatie mogelijk te maken, gemakkelijk aan te leren maar ook om uit te voeren.

De handgreep biedt een hygiënische manier van zelfkatheteriseren, aangezien u uw hand niet in het toilet hoeft te houden, en het zorgt voor betere toilethouding. Het maakt het inbrengen eenvoudiger en kan op verschillende manieren vastgehouden worden, waardoor het voor meer vrouwen mogelijk wordt om intermitterende zelfkatheterisatie uit te voeren.

Wat betekent dit voor de gebruiker?

Het vrouwelijk geslachtsdeel is zeer privé. Het aanleren kan bij vrouwen de nodige tijd vergen, omdat zij wellicht begeleiding nodig hebben om de plasbuis te kunnen vinden. Het L-vormige handvat van LoFric Elle kan het aanleren gemakkelijker maken met oog voor de waardigheid van de vrouw. Het zorgt ook voor afstand tussen gebruikers en verzorgers, wat een groter gevoel van integriteit geeft.

Het L-vormige handvat is zo ontworpen dat meer vrouwen intermitterende zelfkatheterisatie kunnen uitvoeren, wat meer vrijheid, meer onafhankelijkheid en meer zelfrespect betekent. Dit draagt ​​bij aan UN Global-doel 10, gelijkheid tussen alle mensen, en ook op sociaaleconomisch vlak is het belangrijk.

Elle quote-8

Hoe is LoFric Elle ontworpen?

De sleutelzin voor het hele project was ‘Een echt verschil maken’. Daarnaast speelde het woord ‘waardigheid’ of ‘zelfrespect’ een belangrijke rol. Voor vrouwen die onze producten nodig hebben, kan waardigheid bijvoorbeeld gaan over op het toilet kunnen zitten in een normale houding, zonder urine aan de handen te krijgen en zonder de hand diep in de toiletpot te hoeven stoppen (vooral bij openbare toiletten). Maar waardigheid gaat ook over een katheter die goed vast te houden en in te brengen is, zelfs als je mindervalide bent of overgewicht hebt.

Het hele ontwikkelingsproces is van begin tot eind uitgevoerd in samenwerking met gebruikers en zorgprofessionals. In totaal hebben er 100 personen meegewerkt. Zij werden constant betrokken bij het evalueren van functie en ontwerp. Het projectteam bestond grotendeels uit vrouwen: voor vrouwen, door vrouwen. Voor een vrouw is het nou eenmaal gemakkelijker om zich in te leven in een vrouwelijke gebruiker.

Tijdens het ontwikkelingsproces hebben we letterlijk veel tijd op een toiletpot doorgebracht terwijl we discussieerden over toilethoudingen en dergelijke. We namen de toiletpot zelfs mee naar de projectpresentatie en naar besprekingen met gebruikers en zorgprofessionals. Ook nu LoFric Elle reeds geïntroduceerd is, blijft de toiletpot een belangrijk onderdeel van ons werk en nemen we de pot nog altijd mee naar bijvoorbeeld congressen waar wij het product demonstreren.

Hoe werd het product na de introductie ontvangen?

Geweldig! Het product werd geïntroduceerd tijdens het internationale ICS-congres (International Continence Society) in het Swedish Exhibition & Congres Centre in Gotenburg. De respons bevestigde de doelstellingen van het project en sindsdien is de feedback van gebruikers en zorgprofessionals positief gebleven. Het feit dat het product deels recyclebaar is, wordt ook erg gewaardeerd.

Op welke manieren heeft u zich tijdens de ontwikkeling gericht op de milieu aspecten van het product?

We hebben tijdens het hele project bij al onze keuzes nagedacht over het effect op het milieu.

  • Wij hebben zo min mogelijk ingrediënten toegevoegd en gekozen voor de meest milieuvriendelijke en duurzame polymeermaterialen. Er zijn nog geen fossielvrije alternatieven voor polymeermaterialen die zijn goedgekeurd voor medische hulpmiddelen en die geschikt zijn voor onze producten. Tot die tijd proberen wij zo veel mogelijk duurzame materiaalkeuzes te maken.
  • De afmetingen van het product zijn tot een minimum teruggebracht alsook de hoeveelheid materiaal dat er gebruikt wordt en de hoeveelheid afval afkomstig van het productieproces.
  • Zowel het product als de verpakking zijn deels recyclebaar (het handvat is gemaakt van polypropyleen en dat kan gerecycled worden).
  • De doos heeft een FSC-keurmerk, wat betekent dat het afkomstig is van verantwoorde bosbouw. Daarnaast is het materiaal van de doos zo dun mogelijk, maar wordt het product toch beschermd.
  • Het productieproces is zo ontwikkeld dat het minder afval produceert en er minder energie verbruikt wordt. De bevochtigingsvloeistof wordt vervaardigd met behulp van gerecyclede apparatuur uit een eerder proces. Het sterilisatieproces is energiezuinig en wij steriliseren zoveel mogelijk producten tegelijk.
  • We gebruiken de resultaten van de levenscyclusanalyses van het product als basis voor het doorvoeren van verbeteringen en het vinden van nieuwe ontwikkelmethodes voor een volgend product. Zo leren wij hoe we de ecologische voetafdruk verder kunnen verminderen en blijven we ons constant ontwikkelen!

Wat heeft dit project voor jou betekent?

Susanne: Voor mij is duidelijk geworden hoe belangrijk het is dat er vrouwen betrokken zijn bij de ontwikkeling van producten die bestemd zijn voor vrouwen. Ik heb gemerkt dat dit enorm kan helpen om in de behoeften van vrouwen te voorzien. Bij de ontwikkeling van een product doen wij nooit concessies aan de functionaliteit en uiteraard moet het product veilig zijn en het moet een LoFric zijn. Echter, wij weten dat het ook belangrijk is dat het product een niet-medische uitstraling heeft, discreet is en gemakkelijk mee te nemen is. Ik ben ontzettend trots op hetgeen wij onze gebruikers nu kunnen aanbieden.

Sara: We hebben een innovatie voor vrouwen gecreëerd. We hebben design gecombineerd met esthetiek en functie. Wellspect durfde een sprong te wagen, en dat is gelukt.

Lees meer over LoFric Elle

Onderwerp: Lofric Elle, waardigheid, Urologie