Wat betekent duurzaamheid voor de gebruikers van onze producten?

Written by Jeffrey van der Steen, 26-jul-2021

Find me on:

De verduurzaming die Wellspect al enige tijd geleden is gestart, beperkt zich niet alleen tot het verminderen van de ecologische voetafdruk in onze fabrieken. Uiteindelijk resulteert dit in meer verantwoorde en innovatieve producten die we maken voor onze gebruikers. Daarom spraken we met Lucia uit Italië en vroegen haar wat voor "real difference" de producten van Wellspect op haar kwaliteit van leven hebben.
 

AID86736-1

Lucia werkt als administratief medewerker, is getrouwd, 51 jaar en heeft een zoon van 19. Ongeveer 16 jaar geleden kreeg ze de diagnose endometriose. Dit is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies groeit op plaatsen waar het niet hoort, zoals in de wand van de baarmoeder of in de buikholte.

Bij Lucia was de endometriose op een gegeven moment zo ernstig dat ze moeilijk kon eten en drinken.

Het gezinsleven stond bij ons in het teken van mijn ziekte. We konden nergens meer heen omdat ik er heel veel last van had. De behandeling die ik had, werkte alleen verlichtend. Het ging even een paar maanden goed en vervolgens kwam de ziekte weer net zo hard terug als daarvoor.

De gynaecoloog raadde een hysterectomy aan (verwijderen van de baarmoeder). Hiervan kreeg ik helaas veel complicaties en ontwikkelde ik steeds erger wordende obstipatie (verstopping). Enige tijd later kwam daar nog een blaasontsteking bij. Ik deed er alles aan om normaal naar de wc te kunnen, maar dat hielp helaas altijd maar tijdelijk.

De oplossing: intermitterende katheterisatie (CIC)

Ik realiseerde me dat mijn lichaam niet goed aangaf wanneer ik naar het toilet moest. Daar kon ik dus niet meer op vertrouwen.

Tijdens bekkenbodemoefeningen kwamen we erachter dat mijn blaas zich niet goed leegde. Ik had een residu van 500ml, wat er toe kan leiden dat je een urineweginfectie krijgt of erger nog, dat ik schade aan de nieren ontwikkel. Ik probeerde door te persen mijn blaas leeg te krijgen, maar helaas lukt dit niet en bleek dit ook nog eens schade aan mijn nieren te veroorzaken. Toen ben ik naar de uroloog gegaan.

De verpleegkundige die mij het zelfkatheteriseren (CIC = clean intermittent catheterisation) aanleerde, was erg begripvol en rustig. Ze gaf me advies over de dikte van de katheter en het type product.

Welk verschil kan een product van Wellspect dan maken?

Gezien mijn gezondheid, ben ik altijd erg alert op nieuwe routines en producten die wellicht mijn gezondheid kunnen beïnvloeden.

Allereerst vind ik dat een katheter effectief en betrouwbaar moet zijn, zonder pijn of irritatie tijdens het gebruik. En het liefst zo discreet mogelijk, want CIC is voor mij een erg persoonlijke aangelegenheid. Dat wil ik graag zo houden.

Maar het belangrijkste vind ik denk ik toch het gebruiksgemak en dat de katheter er voor zorgt dat het risico op een infectie zo klein mogelijk is. Dat de katheter ook nog eens minimaal milieubelastend is, is ook mooi meegenomen.

LE3 LoFric Elle sealed container

Ik ben erg blij met de keus voor LoFric Elle:

  • De katheter is makkelijk in het gebruik en zeer discreet. Ik bewaar ze in mijn bureaulade, ze zien eruit als een pen en zijn makkelijk weg te gooien.
  • LoFric Elle kan ook zeer makkelijk worden ingebracht, met of zonder het handvat. Je opent het dopje en laat de vloeistof eruit lopen en hij is klaar voor gebruik.

  • Het is ook een erg hygiënische katheter. Omdat je weinig handelingen nodig hebt en de katheter in het beschermende hulsje zit, kun je nauwelijks iets aanraken wat je niet wilt.

Darmspoelen - een introductie

Toen de problemen met mijn ontlasting ook steeds erger werden, ben ik naar de proctoloog gegaan en gestart met laxeermiddelen. Na een aantal onderzoeken kwamen we erachter dat ik schade had aan de zenuw die de darmen aanstuurt en belangrijk is bij het hebben van ontlasting. De chirurg stelde een stoma operatie voor, maar ik wilde ook nog andere opties bekijken want ik wilde niet opnieuw een operatie ondergaan.

Daarom wilde ik eerst darmspoelen proberen. Hiermee wordt middels een pomp en een ballonkatheter water in de darmen gebracht om vervolgens de ontlasting te verwijderen. Ik werd doorverwezen naar specialistische verpleegkundigen die mijn situatie begrepen en me goed hielpen. Dit gaf me ook weer vertrouwen en de moed om de therapie te gaan starten.

Starten met darmspoelen was echt een verademing. Geobstipeerd zijn kostte me zo veel energie en ik voelde me continu moe en slap. Ik at ook weinig omdat het eten vaak weer omhoog kwam. Dat voelt nu gelukkig als een slechte herinnering uit een vorig leven!

Navina Smart is een makkelijk en eenvoudig systeem, zowel in gebruik als in het onderhoud.

Navina Smart LE3 Product enquiry LP imageHet Navina Smart™ darmspoelsysteem

Voor het darmspoelen met Navina heb ik mijn eigen routine opgebouwd. Het systeem gebruik ik om de dag in de ochtend net na het wakker worden. Een spoeling duurt ongeveer 45 minuten en daarna kan ik zorgeloos mijn dag beginnen.

Via de app kan ik ook precies volgen wat ik gedaan heb en hoe mijn therapie vordert. Hierdoor hoef ik geen dagboek bij te houden. Met Navina Smart kun je heel precies de snelheid van het water en de hoeveelheid water aanpassen. Het systeem onthoudt je in stellingen, dus je kan elke dag op precies dezelfde manier optimaal spoelen als je dat wilt.

Als ik klaar ben met spoelen, dan voel ik me zo licht! Ik kan de hele dag aan. Zelfs het ontbijt ruikt anders. 

Sinds het zelfkatheteriseren en darmspoelen, kan ik wel zeggen dat mijn kwaliteit van leven duidelijk verbeterd is. Het maakt me blij en opgelucht en hoef me niet meer te schamen. Ik kan me gewoon weer vrouw voelen!


Our ambition when we develop new products is to make a real difference for the user, while reducing our environmental footprint and production costs. This is, and will continue to be, our greatest challenge within sustainability. 


Svenn Poulsen, Group Vice,

President Wellspect HealthCare and Chairman of the Board of Directors for Dentsply IH AB

Klik hieronder voor meer informatie over de producten van Wellspect.

Naar de productpaginaOnderwerp: Navina, LoFric, zelfkatherisatie, darmspoelen, Duurzaamheid, katheter, katheteriseren, cic