Connie kan weer genieten van het leven

Written by Merel Zitter, 13-jul-2020

Find me on:

Voor bijna alles is wel een oplossing te vinden, maar zelden één die geschikt is voor iedereen. Niemand is hetzelfde en we hebben allemaal andere eisen en behoeften, waardoor het soms meer tijd kost om de juiste persoonlijke oplossing te vinden

1238618-Connie and TAI news-HC

Connie ontwikkelde ernstige darmproblemen als gevolg van een tumoroperatie in haar rug, wat een grote impact had op haar leven. Uiteindelijk vond ze een goede methode die er voor zorgde dat ze weer van het leven kon genieten. Connie is 66 jaar en woont met haar man en kinderen in een kleine Deense gemeenschap. Haar hele leven is Connie fysiek actief geweest en heeft ze een druk sociaal leven. Daarnaast heeft ze een grote kenniskring en nodigt ze graag familie en vrienden uit om te komen eten.

Aan al deze activiteiten kwam in de herfst van 2015 een einde toen er bij Connie een goedaardige tumor in haar rug werd gevonden die de zenuwbanen en het weefsel onder druk zette.

Acht toiletbezoeken per dag

Na de operatie van deze tumor verloor Connie de controle over haar blaas en darmen. Hoewel zij er vooraf van op de hoogte was dat dit een gevolg kon zijn, was het toch een grote schok voor haar en de mensen in haar omgeving.

Zoals Connie zelf beschrijft: ‘Het is geen pretje om het gevoel van controle volledig te verliezen.’

In de periode na de operatie werd Connie drie maanden lang opgenomen in het Ruggenmergcentrum in Hornbæk. Door de vermindering van de peristaltiek moest Connie tot wel acht keer per dag naar het toilet, maar zonder haar darmen echt volledig te kunnen legen. Ondanks het feit dat zij medicatie nam om de normale stoelgang te behouden, had zij geen normale ontlasting.

De eerste keer darmspoelen

Connie maakte vervolgens kennis met darmspoelen, een therapie waarbij de darm wordt gespoeld met water om de ontlasting te verwijderen. Haar ervaringen met een ander spoelsysteem waren echter niet positief, waardoor zij snel haar motivatie verloor. Vanwege haar vrij ernstige problemen met de stoelgang werd er besloten om over te gaan op laxeermiddelen en later zelfs een stoma.

Terwijl zij in afwachting was van de stoma-operatie gebruikte Connie elke dag een anale plug. Dit bood enige zekerheid - ze durfde te gaan zwemmen in de zee en kon het dagelijkse leven redelijk goed aan. Maar ze was bijna haar hele leven gewend om twee keer per week te gaan zwemmen en het was erg moeilijk voor haar om dit op te geven vanwege het risico op lekken van ontlasting.

Enorm blij dat het werkt

Op een dag nam het ziekenhuis in Hornbæk contact op met Connie om haar te vertellen dat er een nieuw systeem voor darmspoelen beschikbaar was. Het ziekenhuis vroeg haar of zij dit wilde testen voordat ze de uitgebreide stoma-operatie zou ondergaan. Connie maakte meteen een afspraak in de kliniek, waar ze training kreeg in het gebruik van het nieuwe spoelsysteem dat werkt met een slimme applicatie. Connie reed diezelfde dag naar huis nadat ze het systeem had getest met goede resultaten. Eindelijk was er een effectieve oplossing voor haar.

‘Darmspoelen kan in eerste instantie een uitdaging zijn, maar het maakt het legen van mijn darmen zo veel makkelijker en is zo eenvoudig te gebruiken!’

aldus Connie.

Geen problemen meer tijdens vakanties

Connie spoelt nu elke dag en een spoelbeurt kost haar ca. 30-45 minuten van begin tot eind, inclusief montage van het systeem, spoelen en reinigen van de apparatuur na afloop.

Nu zij ervaring heeft opgedaan met het systeem en ze er helemaal vertrouwd mee is, gaat Connie weer op vakantie en durft ze zelfs het zwembad weer in. De gedachte dat er tijdens het zwemmen geen ongelukjes met ontlasting meer zullen gebeuren, geeft haar enorm veel gemoedsrust. Het zorgt ervoor dat zij de activiteiten waar zij altijd plezier in had, weer durft op te pakken.

Geef het wat tijd

Connie vindt het erg fijn dat zij weer in staat is om de dingen te doen die anderen ook doen tijdens een vakantie; zoals lunchen met haar man en op haar gemak naar het toilet gaan voor het darmspoelen..

Ze is erg tevreden met haar nieuwe routine en heeft het gevoel dat het haar de kwaliteit van leven, zoals ze dat kende, heeft teruggeven. Zij zou darmspoelen zeker aanraden:

‘Mijn beste advies is: geef het de tijd – alles komt goed.’Download 'Uw gids: leven met darmspoelen'

Onderwerp: darmspoelen, darmmanagement, sport en vrije tijd