Continentie en incontinentie

Written by Merel Zitter, 21-jun-2021

Find me on:

De woorden ‘continentie’ en ‘incontinentie’ zorgen soms voor verwarring. Lees deze blogpost met de basiskennis over continentie en incontinentie!

Blog Continence Week 2021 image.docx

Het verschil zit hem in de eerste twee letters van het woord incontinentie. Continentie gaat over het controleren van de blaas- en darmfuncties, terwijl incontinentie het tegenovergestelde is – urine- of ontlastingsverlies.

Maar bij continentieproblemen gaat het ook over andere blaas- en darmproblemen. Veel plassen en heftige aandrang zijn voorbeelden van continentieproblemen met de blaas. Ook het gevoel van onvolledige lediging is een voorbeeld, net als persen, aarzeling (als het bij het plassen even duurt voordat de urine daadwerkelijk begint te stromen) of het onvermogen om de blaas volledig te legen.

Blaas gerelateerde continentieproblemen

 • Urineverlies tijdens hoesten, niezen of bewegen
 • Vaak plassen
 • Haasten naar het toilet (urgentie)
 • Twee keer per nacht of vaker naar het toilet gaan of bedplassen
 • Het gevoel hebben dat de blaas niet helemaal leeg is
 • Een zwakke urinestraal
 • Persen om de blaas te legen
 • Terugkerende urineweginfecties (UWI’s)

Darm gerelateerde continentieproblemen

 • Ontlastingsverlies bij gevoel van aandrang
 • Ontlastingsverlies zonder het gevoel van aandrang
 • Haasten naar het toilet met het gevoel nodig te moeten ontlasten
 • Ontlastingsverlies bij het laten van winden
 • Geen controle hebben over het laten van winden
 • Persen om de darmen te legen

Incontinentie

Incontinentie is het ongewenst en onvrijwillig verliezen van urine of ontlasting en komt vaak voor. Incontinentie komt voor bij ca.*:

 • 400 miljoen mensen wereldwijd
 • 1 op de 4 vrouwen van 35 jaar of ouder
 • 1 op de 10 volwassen mannen

Veel mensen met incontinentieproblemen blijven jarenlang lopen met hun symptomen. Maar met professionele hulp kunnen incontinentie en blaasproblemen worden verholpen of beheerd.

Is er verschil tussen incontinentie bij vrouwen en mannen?

Incontinentie bij vrouwen

De bekkenbodem van vrouwen is veel complexer dan die van mannen omdat vrouwen kinderen baren. Vrouwen zijn ook meer vatbaar voor incontinentie dan mannen.

Het is bekend dat de effecten van zwangerschap en bevalling een veelvoorkomende oorzaak zijn van urine-incontinentie bij vrouwen. Het bevallen van grote baby's, veel baby's of moeilijke bevallingen vergroten het risico voor de vrouw. De bekkenbodemspieren en banden kunnen verzwakt raken en er kan zenuwbeschadiging ontstaan.

Incontinentie bij mannen

Mannen lopen minder risico op incontinentie en blaasproblemen dan vrouwen, maar met de leeftijd ontwikkelen veel mannen problemen die verband houden met een vergrote prostaat, de zogenaamde goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Naarmate de prostaatklier groter wordt, oefent het druk uit op de urethra en veroorzaakt het specifieke mannelijke incontinentiesymptomen als urgentie, frequentie, aarzeling en inspanning.

Vaak moeten mannen met prostaatproblemen 's nachts hun bed uit ​​om naar het toilet te gaan, hebben zij moeite met het op gang brengen van de urinestroom, een slechte doorstroming en soms last van druppelen na het plassen.

Welke behandelmethodes zijn er?

Rondom blaas- en darmaandoeningen heerst sinds jaar en dag een taboe. Daardoor worden problemen vaak niet gemeld en gediagnostiseerd. Dankzij de Wereld Federatie van Incontinente Patiënten (WFIP) heeft onderzoek aangetoond dat minder dan 40% van de mensen hun problemen met urine-incontinentie meldt aan een zorgverlener en bij mensen met darmproblemen gebeurt dat nog minder.

Veel mensen lijden onnodig, terwijl de impact op hun gezondheid, zelfrespect en kwaliteit van leven groot is. Als u blaas- of darmproblemen heeft, wees dan niet bang om een ​​arts te raadplegen voor overleg.

Continentiezorg gaat over het helpen van mensen om hun blaas- of darmfuncties onder controle te houden, door het geven van tips om de blaas gezond te houden, continentiebeoordeling, het identificeren van een geschikte behandelingsmethode indien nodig, en emotionele ondersteuning en advies.

*Referenties: Abrams et al. 2013, pagina 81

Lees meer over blaas- en darmproblemen en de mogelijke behandelmethodes op onze website.

Wellspect Website

 

Onderwerp: urine-incontinentie, Fecale incontinentie