Intermitterende katheterisatie met een kind van drie

Written by Merel Zitter, 9-dec-2020

Find me on:

De meeste ruiters begeleiden hun paard met hun benen, maar Evie heeft geen gevoel in haar onderbenen, omdat ze geboren is met een vorm van Spina Bifida. Het beïnvloedt haar evenwicht en het tast haar blaas- en darmfunctie aan en daarom gebruikt ze urinekatheters om haar blaas te legen. Toch weerhoudt dit haar niet om op Daisy te rijden.

1246362-Evie Toombes Childrens Theme Blog Image-HC

'Ik heb een goede routine gevonden met het katheteriseren en ik probeer dit altijd aan te houden. Tijdens shows plan ik het zo dat het in mijn rijschema past. Ik kan van het paard afspringen en terwijl mijn moeder op haar let, ga ik vlug katheteriseren. Binnen een paar minuten ben ik klaar en zit ik weer op Daisy. Dit werkt heel goed en zo kan ik doen waar ik van hou'.

Toen Evie een baby was en nog luiers droeg bleven haar blaasproblemen onopgemerkt. Naarmate zij opgroeide begonnen haar ouders te vermoeden dat er iets niet klopte.

'Het was best schrikken toen wij te horen kregen dat we moesten beginnen met katheteriseren', vertelt Caroline, de moeder van Evie.

Eenmaal gewend aan het idee, begonnen zij Evie voor te bereiden op het katheteriseren. Het aanleren van zelfkatheterisatie in het ziekenhuis verliep goed, maar ze beseften nog maar half wat dit voor de rest van hun leven zou betekenen.

'Toen we thuiskwamen, drong het pas echt tot ons door dat dit iets blijvends was. Iets dat iedere dag, elke 3 uur moest gebeuren. Evie verzette zich in het begin enorm. Iets wat 3-jarigen over het algemeen met alles doen. Het kostte ons soms een uur om het voor elkaar te krijgen en dan hadden we nog maar 2 uur over voordat de strijd opnieuw begon. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit niet aan kon'.

Na verloop van tijd ging het beter en begon Caroline trucjes te ontdekken waarmee ze het katheteriseren makkelijker kon maken voor Evie.

'Ik heb enorm gepiekerd over wat we konden doen om het minder erg te maken. Evie hield van muziek, vooral van Kylie Minogue. Ik besloot daarom een headset te kopen die ik bij haar opzette en elke keer als zij zich bewoog deed ik de muziek uit…Dit zorgde voor een beetje plezier. Evie begon het haar ‘magische muziek’ te noemen en het werkte'.

Katheteriseren werd langzaam onderdeel van hun leven en enkele jaren later, toen Evie ongeveer 5 jaar was en zelfstandiger werd, wilde zij leren hoe zij zichzelf moest katheteriseren.

'Het klinkt misschien gek, maar we beloofden haar een Wii spelcomputer, die rond die tijd werd uitgebracht, als ze zelf kon katheteriseren. Het lukte haar meteen en dus kochten we een Wii'.

'Het voelde goed om het zelfstandig te kunnen doen en wat meer onafhankelijk te zijn', zegt Evie. '

Het betekende dat ik niet meer altijd afhankelijk was van mijn moeder en het gaf mij voor het eerst een gevoel van vrijheid. Dit was een belangrijke mijlpaal voor mij’.

Hoe kunnen ouders het katheteriseren zo makkelijk mogelijk maken voor hun kind?

'Ik denk dat het belangrijk is om iets te vinden waar je kind plezier in heeft. Voor ons was dit het paardrijden en wedstrijd springen. Evie hield zoveel van paardrijden dat ze er alles voor deed om naar de manege te kunnen gaan. Als we bij de manege waren, wilde ze alles zo snel mogelijk doen om op het paard te kunnen klimmen.

 

Ik raad iedereen aan om iets te vinden waar je kind plezier in heeft, welke hobby of sport dan ook. Iets dat je kind motiveert om te leren leven met de situatie en om te doen waar het van houdt'.

Het paardrijden levert zoveel voordelen op voor Evie dat het gebrek aan gevoel in haar benen en haar blaasproblemen haar er niet van zullen weerhouden om te trainen en deel te nemen aan wedstrijden.

‘Dankzij het zelfkatheteriseren kan ik wedstrijden rijden, naar school gaan en zo veel andere ‘normale’ dingen doen. Ik ben erg dankbaar voor hoe mijn leven nu is’.

Maak kennis met Evie en ontdek haar verhaal:

Evie's Instragram

Evie's Facebook

Evie's website

fj

Gaat uw kind beginnen met zelfkatheterisatie? Wij hebben een stripboek gemaakt voor kinderen, genaamd: ‘Felix & Julia: geen probleem, gewoon een andere manier’. Een introductie voor het beginnen met plassen via een katheter, die u hier kunt downloaden:

Download het stripboek hier

 

 

 

 

Onderwerp: Neurogene blaas, Intermitterende katheterisatie, Blaasdisfunctie