Leven met blaas- en darmproblemen door ruggenmergletsel

Written by Merel Zitter, 17-jul-2020

Find me on:

‘Ik kwam verkeerd terecht bij een duik in een rivier…’ antwoordt Rupert Langham als men hem vraagt hoe hij zijn dwarslaesie heeft opgelopen. Wij spraken met Rupert over blaas- en darmfunctie en kwaliteit van leven.

Rupert Langham

Rupert liep meer dan 30 jaar geleden een dwarslaesie op in de UK en heeft die vraag sindsdien een miljoen keer beantwoord. Over het onderwerp van deze blog wordt echter zelden gesproken, ook al heeft het een enorme impact op het leven na letsel.

- Op de dag dat ik mijn nek brak, deed de chirurg totaal geen moeite om het slechte nieuws te verzachten. Hij zei dat ik gezien de ernst van mijn letsel tetraplegie had. Toen ik hem vroeg wat dat was, zei hij dat ik niet meer zou kunnen lopen of werken en dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen.

Gelukkig kreeg hij alleen gelijk wat het lopen betreft. In het ziekenhuis ontmoette Rupert zijn toekomstige vrouw en zij hebben drie kinderen samen. Hij werkt full-time in de IT en geniet van vakanties en reizen.

Blaas- en darmproblemen

Het enorme effect dat het letsel op zijn blaas en darmen had, werd door de chirurg niet genoemd, terwijl juist dat een uitdading werd.

De darmproblemen vind ik het ergst, daarna de blaasproblemen en als laatst het verlies van seksuele functie. De hoge laesie die ik heb, beïnvloedt mijn handfunctie maar toch zijn de continentieproblemen vervelender dan de beperkingen vanwege mijn handen.

Van begin af aan leerde Rupert zijn blaas te legen door middel van zelfkatheterisatie. Dat hij in staat was om de katheterisatie zelf uit te voeren gaf hem een gevoel van vrijheid en het werd een onderdeel van zijn dagelijks leven.

In de loop der jaren kreeg Rupert ook botox-injecties om zijn overactieve blaas te kalmeren, en later een operatie (blaasaugmentatie) maar zijn darmen blijven de grootste problemen veroorzaken.

- De darmbehandelingen waren destijds erg slecht en het leek onmogelijk om een ​​normale routine te vinden. Ik bracht elke dag uren door op het toilet en als ik weg ging, moest ik altijd weten waar ik een toilet kon vinden. Ik raakte er echt door geobsedeerd.

Lees meer over het effect van ruggenmergletsel op de blaas en darmen

Complicaties

De hele toiletsituatie werd nog erger voor Rupert toen hij aambeien kreeg die hevige bloedingen veroorzaakten. Zijn aambeien waren zo ernstig dat hij bloedarmoede kreeg en een bloedtransfusie moest ondergaan.

Ik wist niet hoe ik er over moest praten en vreemd genoeg voelde het alsof het mijn eigen schuld was. Het was heel erg moeilijk om eerlijk te zijn over mijn darmproblemen.Uiteindelijk leek het onvermijdelijk dat Rupert een stoma nodig had, een beslissing die hij met gemengde gevoelens nam.

- Het zorgde ervoor dat mijn problemen verdwenen. Ik hoefde niet meer zo veel tijd door te brengen in de badkamer en kon op vakantie gaan en dergelijke, maar mijn zelfbeeld kreeg een enorme klap.

Ermee omgaan

Veel mensen met neurogene blaas- en darmdisfunctie kunnen er niet goed mee omgaan waardoor zij vaak te maken krijgen met een depressie en sociaal isolement uit angst voor ongelukjes in het openbaar.

Rupert heeft periodes van depressie gekend maar zocht hulp om hiermee om te leren gaan. Ondanks alle uitdagingen heeft Rupert zich neergelegd bij zijn situatie.

Rupert Langham and wife

- Toch is het leven goed voor me geweest. Ik zie het niet alsof mijn leven verwoest was, maar meer alsof ik een herkansing heb gekregen. Ik kon de rest van mijn leven niet verspillen. Ik heb het overleefd, daarna heb ik Karen ontmoet, ben ik getrouwd en ervaar ik het geluk van het hebben van een partner. En de kinderen hebben me zoveel vreugde gegeven. Ik heb zo mijn uitdagingen, maar het is me gelukt en dat is een goed gevoel.

Lees meer over het effect van ruggenmergletsel op de blaas en darmen

Onderwerp: Neurogene blaas, Interactie tussen blaas en darm, Neurogene darmen, Ruggenmergletsel', Kwaliteit van leven