Nieuwe hoop voor mijn patiënten met de nieuwe Navina Fecal Incontinence Insert

Written by Merel Zitter, 6-jul-2021

Find me on:

1246627-Bev Collins Blog Image -HC

Bev Collins is werkzaam als Lead Clinical Nurse in Engeland. Ze behandelt patiënten met verschillende blaas- en darmproblemen en helpt hen om continentieproblemen zelfstandig te beheren.

Fecale incontinentie kent veel verschillende oorzaken en het komt bij zowel mannen als vrouwen voor van alle leeftijden. Ik zie patiënten die dezelfde symptomen hebben, maar waarbij de achtergronden en onderliggende oorzaken zeer uiteenlopend zijn. Er zijn patiënten die al sinds hun kindertijd symptomen hebben en die in de loop der jaren verschillende manieren hebben ontwikkeld om ermee om te gaan. Fecale incontinentie kan ook veroorzaakt worden door een recente gebeurtenis; zoals bij een jonge vrouw waarbij de complicaties ontstaan na een bevalling, of bij een oudere man die herstellende is van rectumkanker.

Kortom, elke patiënt met fecale incontinentie is anders en heeft zijn eigen persoonlijke, medische, psychologische en sociale achtergrond. Daardoor kan voor de ene patiënt iets wel werken, terwijl het voor een ander niet werkt.

Één wens hebben ze echter allemaal gemeen: het verliezen van ontlasting zo snel mogelijk stoppen.

Ik was dan ook erg blij toen ik voor het eerst hoorde over de Navina Fecal Incontinence Insert.

'Ik zeg het niet vaak, maar ik ben zo ontzettend blij met dit product. Ik ben ervan overtuigd dat dit een echt verschil kan maken in het leven van mijn patiënten.'

Dit product is heel eenvoudig in gebruik en is ontwikkeld om onvrijwillig ontlastingsverlies te voorkomen.

Het eerste dat mij opviel was hoe onschuldig het eruitziet.

Het product heeft een anatomische pasvorm en omdat het is gemaakt van siliconen, is het erg zacht en flexibel. Voor de meeste mensen is het behoorlijk intimiderend om iets te moeten inbrengen in hun rectum, maar deze fecal incontinence insert heeft een heel zachte, onschuldige uitstraling.

De insert is voorzien van een glijmiddel en gevuld met vloeistof waardoor het erg flexibel is. Flexibiliteit is belangrijk bij het inbrengen in het anale kanaal waarbij de insert wordt samengeknepen. Door de vloeistof die er in zit vormt het zich naar het lichaam. Bij gebruik houdt u de plastic applicator in uw hand waardoor de insert heel stabiel blijft bij het inbrengen. Als de insert eenmaal op de goede plaats zit, kunt u de applicator met het gewone huisvuil weggooien.

De insert heeft een breder deel aan de onderzijde die op de anus rust. Het zorgt ervoor dat de insert goed blijft zitten en voorkomt dat deze in het anale kanaal beweegt. Het werkt ook als handvat bij het verwijderen van de insert, omdat het platter wordt bij het plaatsen en daardoor blijft het comfortabel.

 

En ja, ik heb het natuurlijk zelf uitgeprobeerd. Ik moet zeggen dat ik verrast was hoe weinig ik ervan voelde tijdens het dragen. Ik voelde dat de houder tussen mijn billen zat, maar het was helemaal niet onaangenaam. Ik hield het een paar uur in en mijn dag verliep zonder problemen. Om het product nog beter te ervaren, ben ik zelfs op de fiets naar het zwembad gereden en heb ik ermee gezwommen. Niemand heeft het opgemerkt en alleen ik wist dat het er zat.

Tot voorkort was het gebruiken van pads of anale pluggen die de lekkende ontlasting absorbeerden de oplossing voor fecale incontinentie. Vaak is dit rommelig, ongemakkelijk en lastig, maar bij gebrek aan beter gebruikt u wat er beschikbaar is. En ik heb zoveel mannen en vrouwen ontmoet die geen idee hadden dat dit soort producten zelfs bestaan.

Er lopen nog aanvullende klinische onderzoeken om te bewijzen hoe goed het werkt. Toch ben ik ervan overtuigd dat binnenkort veel van mijn patiënten al zullen spreken van een nieuw tijdperk op het gebied van fecale incontinentie door de komst van de Navina Fecal Incontinence Insert.

Bev Collins
Clinical Nurse Lead
Wellspect HealthCare

Lees meer over Navina Fecal Incontinence Insert

Onderwerp: darmmanagement, Fecale incontinentie